Wij maken voor het zitskiën gebruik van verschillende soorten zitski’s, allemaal gecombineerd met skikrukjes aan de armen. Het materiaal heeft een sleepkoord voor gebruik van de sleeplift en een systeem waardoor de ski in de stoeltjeslift kan. Wij hebben deels eigen materiaal, de rest huren wij van de SGW, onderdeel van de VGW (Vereniging Gehandicapte Wintersporters).
DE BI-UNIQUE
Kenmerken voor de Bi-unique zijn:
- De Bi-unique is gebruiksvriendelijk door zijn dubbele ski
- In vergelijking met bijvoorbeeld de monoski is de zitting lager bij de grond, en je bovenlijf op meer plaatsen aan het frame bevestigd
- Door de dubbele ski’s onder de kuip is het relatief eenvoudig het evenwicht te bewaren. Afhankelijk van de beperking van de skiër kan al redelijk snel worden afgedaald van een blauwe of rode piste
- De Bi-unique is voorzien van 2 carveski’s die speciaal voor de Bi-unique zijn ontwikkeld
Wat moet je zelf kunnen?
- Als je zelfstandig met een Bi-unique wilt skiën, is een redelijke arm- en randfunctie en rompbalans noodzakelijk
- Je kunt met de Bi-unique ook ‘funskiën’. Hierbij houdt een instructeur de Bi-unique steeds stevig vast en ben je als skiër relatief passief
De Bi-unique stelt minder zware eisen aan de skiër dan bijvoorbeeld de mono-ski, en is daarom ook geschikt voor jou als je minder hand/armfunctie, balans en/of kracht en uithoudingsvermogen hebt.
DE MONO-ZITSKI
Tijdens het skiën in een mono-zitski houd je je in evenwicht met behulp van de armkrukjes: dit zijn krukjes met een handvat en onderarm-steunstuk waar aan de onderzijde een klein skietje gemonteerd is. De mono-zitski heeft één ski onder het frame, waardoor je meer rompbalans nodig hebt dan bijvoorbeeld bij de Bi-unique.
Wat heb je nodig?
- Goede arm- en handfunctie
- Goede flexibiliteit van de knie- en heup-gewrichten
- Behoorlijke balans

De dual- en de mono-zitski
DE DUAL-ZITSKI
De Dual heeft een frame met daarop (net als bij de mono-zitski) een tweedelige kuip; een zit-en rugstuk. Het verschil met de mono-zitski is dat de Dual twee ski’s onder het frame bevestigd heeft. Daardoor is de Dual net iets stabieler.
Wat heb je nodig?
- Goede arm-/ handfunctie
- Voldoende flexibiliteit van knie- en heupgewrichten
- Redelijke balans
- Goede algemeen lichamelijke conditie
De Dualski wordt meestal ingezet voor deelnemers met lichte balansproblemen. Hoewel het zwaartepunt net zo hoog ligt als bij een monoski, is het makkelijker om het evenwicht te bewaren op twee ski’s.
Ook wordt de Dualski vaak als ‘funski’ gebruikt; dan ben je zelf passief aan het skiën en word je vastgehouden door een instructeur. De kuip kan dan vervangen worden door de ‘piloted seat’: deze heeft een langere rugleuning en meer banden om je goed vast te maken. De instructeur maakt gebruik van een speciale scharnierende beugel om de Dual te besturen.